KEES. uitgebreid

KEES.

Wanneer is kunst theater en wanneer is theater kunst? Wat is theater?
Wat is kunst?

Ik heb theater en kunst naast elkaar gezet en gespeeld met de scheidingslijnen en contexten, door diverse schetsen te maken op vormgegeven objecten. Het eerste vormgegeven object heb ik eerder al een naam gegeven KEES. KEES alleen was niet goed genoeg hij had familie en vrienden nodig: WILLEM & PIET.

KEES is kleurrijk en veel zeggend daartegenover zijn WILLEM & PIET zwart en strak.

Wanneer is iets iets?
Voorwerpen met een betekenis, als ik dat alleen neerzet, zien we dan al die ene betekenis? Wanneer is iets belangrijk?

Door KEES, WILLEM & PIET uit te vergroten en fotografie, video en andere media te gebruiken werden de vormgegeven objecten KEES, WILLEM & PIET personages. Samen met mij hebben ze veel meegemaakt. Ze zijn mee geweest in de supermarkt en op reis. Ze hebben hun eigen dagboek bijgehouden en zijn na een ongeluk zelfs herrezen. Ik heb gespeeld met aannames van toeschouwers, het werd bijna een performance.

Zit in alles een waarde?
Is alles een beeld als je het maar goed presenteert, of benoemd, of de goede waarde in het beeld benadrukt.
Als we kunst exposeren, heeft het een kwaliteit, maar heeft iets wel kwaliteit of geven we het een kwaliteit?

Na een tijd gingen de personages mij tegen werken in mijn proces, daarom waren ze niet langer KEES, WILLEM & PIET maar heb ik er weer objecten van gemaakt: HET, DE en EEN. Ik heb de vormgegeven objecten belangrijk gemaakt door ze te respecteren als autonome kunst. Door ze te exposeren, te fotograferen, ze op een bepaalde manier te kaderen. Door het benadrukken van de kwaliteit van deze vormgegeven objecten, kwamen er nieuwe beelden en daaruit weer meer nieuwe beelden. Nieuwe beelden die ontstaan uit oude beelden. De foto’s bij het vastleg- gen van KEES, WILLEM & PIET of wel HET, DE en EEN werd een beeld aan zich. De zoektocht met de objecten, het beschrijven van de objecten, er ontstond een soort flow, er kwamen veel beelden vanuit de basis vorm KEES.

Ik ontdekte dat je met een andere blik een andere context aan alledaagse objecten kan geven, door het op de juiste manier te kaderen en een waarde te geven wordt het kunst. Door een persoonlijkheid toe te voegen kun je met objecten een performance maken.

Link 

terug